TEL bel nu 06-48374790


email
sterkerenstrakker@gmail.com

 

DIVERSE TRAININGSVORMEN:

Aan de hand van je wensen en na afloop van de intake ga ik aan de slag met het in elkaar zetten van een programma gebaseerd op deze gegevens. Dat wil niet perse zeggen dat u iedere keer exact dezelfde oefeningen in dezelfde volgorde krijgt.  Want dan is bij velen al vaak de lol eraf en dit is wat je vaak ziet bij de diverse sportscholen waar je 6 weken of meer vast zit aan exact hetzelfde, iedere training. Het is mogelijk om bijv. crossfit-style workout bij sterkerenstrakker peronal training te doen, zonder het blessuregevoelige competitieve element.

Conditietraining: (onderverdeeld in duurtraining en interval training):

Duurtraining:
De bekendste vorm van duurtraining is uiteraard joggen.
Joggen (met mate) is goed voor de algehele gezondheid maar voor afvallen helpt het niet echt. Dit leg ik verder uit bij het onderdeel krachttraining (iets naar beneden scrollen hiervoor). Tevens is het af te raden voor mensen met flink overgewicht en mensen met een geschiedenis van knieproblemen. Dit is dan ook één van de redenen om als jogger/runner, krachttraining ernaast te gaan doen. Als je hardloopt krijgt één been steeds twee tot drie keer je lichaamsgewicht te dragen. Dat betekent dat je gewrichten continu deze  behoorlijke schokken moet in staat zijn te kunnen absorberen. Dit is dus helaas niet bij iedereen het geval.

Mensen merken soms op “waarom zijn de alle joggers slank”? Dit is niet omdat joggen je slank maakt, maar omdat “dikke” mensen gewoonweg niet joggen (althans niet voor langer dan een aantal weken) vanwege de belasting op hun gewrichten en het oncomfortabele gevoel van het heen en weer schudden van bepaalde lichaamsdelen.

Interval Training:
Dit is net als joggen een vorm van conditietraining met het belangrijke verschil dat dit wèl je metabolisme verhoogt (wat belangrijk is met oog op vetverlies).
Het is een stuk intensiever dan joggen (en baantjes zwemmen etc.) en een sessie kan van een stuk kortere duur zijn (bijvoorbeeld joggen duurt 45 min. Interval Training vaak tussen de 4 en 20 min.)
HIIT, een de laatste jaren vaak gebruikte term in de fitness, staat voor high intensity interval training is dus een voorbeeld van interval training.
Interval training bestaat vaak uit het snel en explosief uitvoeren van meerdere oefeningen die je ook bij krachttraining zult aantreffen. Maar het kan ook sprinten zijn, met afwisselend rustig joggen/lopen.
Andere bekende workouts die op interval training gebaseerd zijn: Insanity, CrossFit, Tabata.

Namen en programma’s veranderen, maar de principes niet.
En marketing werkt;)

Souplesse & Lenigheid:

Ik heb mezelf in 2 maanden tijd de split aangeleerd met een methode waar ik zelf per ongeluk tegen aangelopen was.
Joint Mobility: hierover vind u meer info bij het onderdeel Jomo Yoga van deze website.

 slideheader0-object2020349805Krachttraining:

Door krachttraining (en interval training zie elders) wordt je metabolisme verhoogd.
Duurtraining (bijv. 45 minuten joggen) daarentegen heeft nauwelijks effect op je metabolisme (zie o.a. deze studies: (div. links)
In tegenstelling tot joggen e.d. werkt krachttraining wel bij afvallen.
Het bekende tegenargument wat vaak geuit wordt om te gaan trainen op een loopband of gewoon joggen, dat je een uur nodig hebt om een mars te verbranden, gaat niet op bij krachttraining omdat hierbij de stofwisseling voor zo’n 32 uur op een hoger peil komt te staan d.w.z. dat bij krachttraining het effect na de training doorwerkt en dat is bij joggen op de loopband (of waar dan ook) helaas niet het geval.

Van krachttraining geven wij hier diverse voorbeelden en enige uitleg:

Bodyweight Training/Calisthenics :
We maken oa gebruik van het Flowin Systeem de beste manier om binnen- buiten- en achterkant van de dijen aan te pakken (en niet alleen voor de dames:)gieligfietsslideheader7-object1043286168

Het populaire Power Yoga (afgeleid van Ashtanga Yoga) is in principe ook een vorm van bodyweight training. De interessantste bewegingen hiervan heb ik geïncorpereerd in mijn JoMo Yoga systeem.
Vele van de bodyweight oefeningen zijn afkomstig uit zuidoost aziatische gevechtskunsten en door mijzelf ontwikkeld en heb in de loop der jaren gemerkt dat leerlingen/cliënten vooral deze oefeningen zeer kunnen waarderen en niet alleen omdat ze uniek zijn maar ook erg leuk en effectief.
balletdansersun

Suspension Training (TRX etc):
Het suspension trainingssysteem is afkomstig van  het Amerikaanse leger.
Zij waren op zoek naar een systeem dat overal gebruikt kan worden en wat zeer eenvoudig mee te nemen is en vooral effectief is.
Het eindresultaat hiervan is het suspension trainingssysteem.

TRX is een van de meest prominente fabrikanten van dit systeem en is hetgeen wij gebruiken.

De totale body work-out mogelijkheden van dit systeem komen tot stand door slim gebruik te maken van niets meer dan de zwaartekracht en een paar lichtelijk overprijsde (nml. €240,00) touwen:)
Kracht en stabiliteit zullen explosief toenemen.
Geliefd bij militairen en MMA-ers (mixed martial artists) maar sinds enige tijd ook bij steeds meer huisvrouwen (en huismannen), zakenmensen etc.

Hieronder video van professionele vechters en het gebruik van TRX:

crossfit capelle aan den ijsselh3eqo-large

Kettlebell Training:

Ge(her-)introduceerd vanuit Rusland. Wederom geliefd bij commando’s en MMA-ers maar ook een ieder die effectief wil trainen.

Daarnaast kunnen de bekendere dumbbells, halters, gymballen etc. ook gebruikt worden bij trainingen.

Zoals de Clubbell een “verzwaarde” honkbalknuppel (training heeft Indiase roots) vele oefeningen voor total body workout (onderste voorbeeld met nadruk op schouders core en benen)
Ideaal van diegenen onder ons met nog sterke invloed van holbewoner genen!

Deze oefening met de clubbell, gericht op de “core”, noem ik de “tornado” of de “clubbell cyclone”
ik weet het, ik heb nogal de neiging wat overdreven namen te gebruiken voor oefeningen die ik zelf verzin.
Wacht maar tot ik je laat kennis maken met de “blije aap”,  de “dronken yogi”, “tafeltje dekje”, “de krokodil die uit moeras komt”, de g*le kikker etc.:)

Translate »
WhatsApp chat
Bel de trainer nu