Anabole steroiden en veelvoudig gebruik onder sporters (inclusief personal trainers)

Anabole steroïden, ook wel anabolen genoemd, zijn synthetische stoffen die lijken op het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Ze worden vaak gebruikt door atleten en bodybuilders om de groei van spieren en kracht te verhogen. Anabole steroïden kunnen oraal of via injectie worden ingenomen.

Anabole steroïden hebben echter ook een aantal potentiële negatieve bijwerkingen, zoals acne, haarverlies, onvruchtbaarheid, gynaecomastie (ontwikkeling van borsten bij mannen), en verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Langdurig gebruik van anabole steroïden kan ook leiden tot afhankelijkheid en psychologische problemen zoals agressie en stemmingwisselingen.

Het gebruik van anabole steroïden zonder medisch toezicht is illegal, en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Er zijn legale alternatieven beschikbaar voor mensen die willen werken aan hun fysieke conditie, zoals eiwitrijke dieet, trainingsprogramma’s en supplementen.

Het is belangrijk om te onthouden dat anabole steroïden alleen moeten worden gebruikt onder medisch toezicht, en dat de risico’s vaak niet opwegen tegen de potentiële voordelen.

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel mensen anabole steroïden gebruiken, omdat veel gebruikers niet openlijk praten over hun gebruik. Volgens sommige schattingen gebruiken ongeveer 2 tot 5 procent van de mannen en 0,1 tot 0,5 procent van de vrouwen anabole steroïden. Er zijn echter aanwijzingen dat het gebruik van anabole steroïden onder sommige groepen, zoals bodybuilders en atleten, hoger is.

Het gebruik van anabole steroïden is ook geconcentreerd in bepaalde regio’s en landen. In de VS, bijvoorbeeld, worden anabole steroïden beschouwd als een verboden stof en hun gebruik is verboden zonder een voorschrift van een arts. In andere landen zijn anabole steroïden echter gemakkelijker verkrijgbaar en worden ze vaak gebruikt voor esthetische of sportdoeleinden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van anabole steroïden gepaard gaat met veel risico’s, en dat er legale alternatieven beschikbaar zijn voor mensen die willen werken aan hun fysieke conditie.

Ga er maar van uit dat ruim de helft van de meest spiermassadragende mannen en vrouwen in de gym geen vreemde zijn met betrekking tot gebruik;)